×

Hamama Aç Mı Gidilir Tok Mu?

Buhar banyosunun Osmanlı versiyonu olan hamam, eski bir rahatlama, gençleşme ve kişisel bakım geleneğidir. Türk hamamı kullanımı söz konusu olduğunda, bu deneyimi güvenle yaşamak için aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan şüphesiz en önemlisi hamam aç mı tok mu gidileceğidir. Cevap mı? Hiçbiri! Hamama ne aç ne de tok gitmelisiniz. Gelin, nedenlerini birlikte irdeleyelim.

Hamama yemek yedikten sonra giderseniz, vücudunuzdaki ısınmayı hissedemeyebilirsiniz. Sıcak odada vücut ısınız arttıkça nabzınız da yükselir. Nabzınız arttıkça kalbimizde daha fazla kan pompalama ihtiyacı doğar ve vücudun kafası karışabilir. Yemek yedikten kısa bir süre sonra vücudunuzun enerjiyi kan pompalamaya değil, sindirime ayırması gerekir.

Hamama aç karınla giderseniz yine ısınmayı ve rahatlamayı yeterince hissedemezsiniz çünkü vücut ısındıkça daha çok kaloriye ihtiyaç duyar. Çok fazla su içerek durumu bastırabilirsiniz ancak yine de hamamda vücut ısımız ve kalp atış hızımız yükseldikçe, bu değişikle başa çıkmak için kaloriye (enerjiye) ihtiyacınız vardır. Hal böyle olunca hamamın keyfini çıkaramaz, karnınızın açlığından rahatsız olabilirsiniz. 

Hamama gitmenin en güzel zamanı şüphesiz ne aç ne de tok olduğunuz zaman dilimidir ki bu da öğleden sonraya denk gelir. Öğle yemeğinden sonra vücudumuz sabah yediklerinizi sindirmiş olur böylece aç da hissetmetmezsiniz. Hamama gidebileceğiniz bir diğer zaman dilimi ise akşam saatleridir. Birkaç saat önce hafif bir akşam yemeği yediyseniz yemek iyice sindirilmiş olacak ve artık açlık hissetmeyeceksiniz.

Kısacası hamamda banyo yapmak ya da duş almak için ne çok aç ne de çok tok olmak gerekir. Yemeklerden 1-1,5 saat sonrası banyo yapmak için idealdir. Tok karnına yapılan banyo vücudu oldukça yorarken, açken banyo yapmak ise tansiyonu düşürür ve bayılmanıza yol açabilir.

Hamama Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hamama gitmeden önce birkaç noktaya özen göstermek gerekir. Gelin, bu noktaları birlikte inceleyelim.

  • Eğer kullanıyorsanız kontakt lenslerinizi de hamama girmeden önce çıkarmanız gerekir. Hamamdaki nemli ve buharlı ortam görüşünüzü etkileyebilir.
  • Dolaşım sistemi üzerinde gerginlik oluşturacağı için hamama girmeden önce yemek yememelisiniz. Tok girmek yanlış olsa da çok aç girmeniz de doğru olmayacaktır, bazı insanların aç karınla hamama girmesi yaşadığı mineral ve sıvı kaybından dolayı bayılmasına sebep olabilir. Bu sebeple kullanılabilir hamama girmeden önce bunlara dikkat edilmelidir.
  • Hamam girmeden önce alkol almak da sakıncalı olabilir. Çünkü kan dolaşımının hızlanacak olması alkol tüketilmişse olumsuz sonuçlara neden olabilir. Hamam sıcağı alkol tüketimi için uygun değildir.
  • Yüksek sıcaklık ve kaygan zemin hamile bireyler açısından yüksek risk barındırdığından , hamam önerilmez .
  • Şeker veya astım hastasıysanız hamama gitmemiz gerekir. Bu konuda uzman bir doktora danışmak önemlidir.
  • Tıraş olun ya da olmayın, size kalmış. Tüm losyonlar ve yağlar, yeni tıraş edilmiş cildi hassas hale getirebilir. Hassas bir cildiniz varsa tıraş olmadan gitmeniz önerilir.
  • Özellikle lüks bir hamama gidecekseniz önceden rezervasyon yaptırmanız gerekir.
     

Hamama Giderken Yanınıza Neler Almalısınız?

Türk hamamına giderken yanınızda ekstra bir şey getirmenize gerek yok çünkü ihtiyacınız olan her ürün kurumlar tarafından temin ediliyor. Böylece çok daha rahat hareket edebilir ve çantanızı alıp hamam keyfi yapabilirsiniz. Kurumun hangi ürünleri temin ettiğine web site adresleri üzerinden erişebilirsiniz.