×

Stres Nasıl Geçer, Stresin Etkileri Nelerdir?

Stres, temel olarak bir çeşit fizyopsikolojik etki olarak tanımlanabilir. Doğrudan ruhsal sağlığı etkilemesinin yanı sıra stres, bir çeşit fiziksel etkiye de sebep olur. Stresin ortaya çıkmasındaki temel neden vücudun olası tehlikelere karşı önlem almaya çabalamasıdır. Vücut, bu durumu fiziksel ya da ruhsal düzlemde algılayabilir. Yani, fiziksel veya ruhsal fark etmeksizin vücudun tehlike altında olduğunu düşünmesi, stresi meydana getirir.

Stres, Neden Bu Kadar Önemli Oldu?

Stresin günümüzde bu denli önemli bir sağlık sorunu haline gelmesi, insanlığın gelişimi ile doğrudan orantılıdır. Geçmiş dönemlere göre çok daha fazla algılayıcıyı bünyesinde barındıran günümüz dünyası, stres oluşumunu destekleyecek araçlara da ev sahipliği yapıyor. Cep telefonları, internet, televizyon gibi kitle iletişim araçlarının stres üzerindeki etkileri yadsınamayacak ölçüdedir. Bununla birlikte kişide stres oluşmasına sebebiyet veren birçok durum vardır. İş ya da okul yaşamı, gündelik hayat, geleceğe ilişkin kaygı, duygusal ve fizyolojik durumlar, sağlık sorunları stres oluşumunu tetikler. Stresle karşı karşıya kaldığında vücut, belli başlı semptomlarla kendisini belli eder.

Stresle Karşılaştığımızda Neler Yaşarız?

Stresin vücuttaki ve beyindeki gelişimi temel olarak üç evrede gerçekleşir. Bu evrelerden ilki vücudun stresle karşılaşmasıdır. Bu noktada bir karar verilmesi gerekir. Beyin, ya da savaşmayı ya da strese sebebiyet veren durumdan kaçmayı tercih eder. Stresle mücadelenin en önemli ayağı da bu ilk evre olarak kabul edilen stresin meydana geldiği dönemdir. Burada kişi strese uyum sağlamak yerine kaçmayı tercih ederse ruhsal ve fiziksel açıdan ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Oluşan strese adapte olamamak aynı zamanda kişinin farklı dönemlerde stresle karşılaştığında aynı oranda etki görmesine de neden olur. Dolayısıyla stresle mücadele ederek uyum sağlamak, ileride karşılaşılabilecek olası stres oluşturacak durumlara karşı vücudun direnç göstermesini de sağlar.

Stresin Etkileri Nelerdir?

Stresin etkileri, çoğunlukla ruhsal bozukluklar şeklinde meydana geliyormuş gibi düşünülse de temel olarak fizyolojik komplikasyonların ortaya çıkması şeklinde de gelişir. Boyun, baş ve sırt ağrıları başta olmak üzere stresin etkileri büyük oranda fizyolojiktir. Stres şikayetleri arasında en yaygın olarak gözlemlenen belirtilerden biri de mide ağrılarıdır. Ayrıca öfke, sinir, moral bozukluğu ve dalgınlık gibi belirtiler de yine strese bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Stres Nasıl Geçer?

Stresten korunmanın en önemli ve etkili yolu strese sebebiyet veren durumu tespit etmektir. Bu noktada kendinize zaman ayırmak, en etkili mücadele yöntemidir. Yürüyüş, egzersiz, yoga gibi aktiviteler kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca stresten kaçınmak için gürültüsüz, huzurlu ve sakin ortamları da tercih edebilirsiniz.