×

Selülit Nedir?

Selülit genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesini etkiler. Cilt yüzeyinde portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olur. Lokalize bir estetik cilt problemi olarak bilinmektedir. Selülite ağırlıklı olarak kadınlarda rastlanır. Cildin üst katmanlarının altında aşırı miktarda yağ hücresi depolanır. Yağ hücrelerinde genişleme meydana geldiğinde bantlar yağ dokusunu bir file gibi sıkıştırır. Ardından girintili çıkıntılı selülit oluşur.

Selülit Neden Olur?

Selülit oluşumunun kesin bir nedeni mevcut değildir. Fakat deri altındaki bağ dokusu ile yağ tabakası arasındaki etkileşimden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu problemin muhtemel sebepleri arasında genetik faktörler, hormonal değişiklikler, kilo alma ve kilo kaybı gibi faktörler yatar. Ayrıca sağlıksız beslenme ve sigara kullanımının da olumsuz etki yarattığı ifade ediliyor. Ek olarak çok fazla oturmanın ve dar kıyafetlerinde selülite neden olabileceğine dair bulgulara rastlanmıştır. Tüm bunlara rağmen pek çok sağlıklı kadında spor ve diyet yapmalarına rağmen selülit gelişebilir. Vücuttaki yağın dağılımımı selülite yatkınlık konusunda önemli rol oynamaktadır. Günümüzde hemen hemen tüm kadınlar yaşamlarının bir döneminde vücutlarının herhangi bir kısmında selülit sorunu yaşayabilir.

Selülit İçin Kimler Risk Altındadır?

Geçmişten günümüze kadar gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde kadınların %80-90'ında ergenlikten sonra belirli bir dönemde selülit oluştuğuna rastlanmıştır. Yaş ilerledikçe selülit görülme sıklığı artış göstermektedir. Çünkü cilt incelir ve gevşer. Buda selülit riskini artırır. Uzmanlara göre erkeklerde yağ dokusunun az olması nedeniyle selülit riski daha azdır. Bunun yanında kilo almak selüliti daha da belirgin hale getirebilir. Fakat bu, zayıf kişilerde görülmediği anlamına gelmez. Aktif olmayan bir yaşam tarzı ve hamilelik gibi süreçler selülit oluşma riskini artırabilir.

Selülit Belirtileri

Kalça ve karın gibi vücut bölgelerinde girintili çıkıntılı bir görünüm mevcutsa selülitten şüphelenebilirsiniz. Ciltteki bu görünüm bazen süzme peynire benzer. Bazen de portakal kabuğu görünümü şeklinde olur. Şiddetli selülitte cildin pürüzlü yapısı bariz bir şekilde fark edilir. Genel olarak uyluk ve kalça çevresinde görülür. Ayrıca göğüslerde ve alt karın bölgesinde de rastlanabilir.

Selülit için herhangi bir tedavi gerekli değildir. Çünkü ciddi bir tıbbi durum olarak nitelendirilmiyor. Pek çok hekim, selülitin normal bir oluşum olduğunu dile getiriyor. Bu konuda bir endişeniz varsa dermatoloji ya da plastik cerrahi uzmanına danışabilirsiniz.

Selülitte Masaj İşe Yarar Mı?

Masaj, sağlık bir yaşam için olmazsa olmaz niteliktedir. Aynı zamanda selülit problemlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu mucizevi yöntemle damar, sinir ve hormonal yapılar uyarılır. Bunun yanında kan dolaşımı artar ve hücresel faaliyet hızlanır. Dolaşımın hızlanmasıyla beraber dokulara taşınan taze oksijen oranı yükselir. Lenf ve kan dolaşımı düzenlenir. Dolayısıyla dokularda biriken zararlı atıklar vücuttan atılır. Masaj teknikleri, selülit için adeta bir detoks etkisi yaratır. Mutlaka alanında deneyimli ve uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Böylece etkisi çok daha fazla artacaktır.